מטבעות "יודיאה קפטה"  (יהודה השבויה) מהתקופה הרומית

53

מטבעות  "יודיאה קפטה"  (יהודה השבויה) היו סדרה של מטבעות  הנצחה שהונפקו במקור על ידי הקיסר הרומי אספסיאנוס לציון כיבוש יהודה וחורבן בית המקדש השני על ידי בנו טיטוס בשנת 70 לספירה במהלך המרד היהודי  הגדול הראשון.

 אלו מטבעות שנטבעו ע"י השושלת הרומית הפלבית לציון הניצחון ביהודה. בחלקם רואים אישה יהודית כנועה  בחלקם רואים חייל רומאי מנצח,

עם נפילת ירושלים לידי טיטוס בשלהי קיץ שנת 70 לסה"נ צוינה הכנעתה של יהודה במגוון מטבעות שהוטבעו במרוצת השנים הבאות . רווחת הטענה כי מעולם לא היה ניצחון רומי כלשהו שזכה להתייחסות נומיסמטית כה רחבה, מגוונת ומתמשכת .

מוכרים כשמונים דגמים של מטבעות, זהב, כסף וברונזה, שנטבעו ברומא עצמה וברחבי האימפריה, מספרד דרך גאליה ועד ארץ ישראל, המזכירים את הניצחון ביהודה .

מטבעות אלו זכו במחקר לכינוי IUDAEA CAPTA , 'יודיאה קפטה',

מקובל לטעון שקבוצת המטבעות 'יודיאה קפטה' היא קבוצה נבדלת וחריגה בקרב המטבעות המציינים את ניצחונותיה של רומא על אומות אחרות . על פי טענה זו ייחודיותה של הקבוצה נובעת מארבעה מאפיינים בולטים:

 ( א ) הצגת האויב בדמות אישה אבלה ;

( ב ) הכיתוב החריג 'קפטה' ;

 ( ג ) הכמות הגדולה של המטבעות שנטבעו  ;
( ד ) משך הטביעה על פני כל התקופה הפלווית ( ובכלל זה בימי דומיטיינוס, שלא השתתף)

על סמך ארבעה מאפיינים חריגים אלו, או כמה מהם, פסקו חוקרים כי  במערכה ביהודה שקבוצת 'יודיאה קפטה' מעידה על יחס חריג וייחודי כלפי היהודים והניצחון עליהם . יעקב משורר הדגיש : 'בולט השפע העצום של המטבעות הרומאים שבאו לפאר ולפרסם את הניצחון על היהודים [ . . . ] בכמות ענקית [ . . . ] בכל העולם הרומאי'

 ( מטבעות ) "יודיאה קפטה" היו אמורים לרכז אליהם את תשומת הלב העולמית ; כל העולם היה אמור ( להביט בהם ) ולהפנים את תבוסתם של היהודים, אומה מרדנית ושואפת מלחמה' .

מראשית המאה הראשונה לפסה"נ החלו טובעי המטבעות ברומא להעצים את השפלתו של המנוצח הזר .  יותר משהדבר מעיד על שינוי היחס לנוכרים, היה זה אמצעי תעמולתי שמטרתו להגדיל את יוקרתו של המצביא הרומי, יוקרה שקיבלה חשיבות מהמעלה הראשונה במאבקי הכוח הפוליטיים, שעתידים היו בהמשך למוטט את הרפובליקה .

מקור המידע

מחבר/ים: דורון לופז

שם הספר: יהודה השבויה : רומא והיהודים לאחר החורבן

מקום ההוצאה: ירושלים

שם ההוצאה: מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי

שנת ההוצאה: 2021

0
· ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *