מסע בזמן : עיירות הפחם 1860-1991

10252

ABANDONED MINE  PENNSYLVANIA

אוסף הצילומים ההיסטוריים באינטרנט המוכר בשם Moments in Time הקדיש הבוקר את גלריית הצילומים ההיסטריים שלו לנושא כורי הפחם ועיירות הפחם 1900-1991 .

במאה ה-19 שימש פחם בריטי שנכרה בעיקר בויילס ובניוקסל כמקור האנרגיה העיקרי למהפכה התעשייתית.

מצב עניינים זה נתן כוח חסר תקדים בידי אותם כורי פחם בריטיים: לראשונה בהיסטוריה, יכלו בני המעמדות הפועלים לשתק את הכלכלה, התעבורה והתקשורת הגלובאלית, והם אכן עשו זאת שוב ושוב בסדרה של שביתות שנועדו לשפר את תנאי העסקתם ואת תנאי הבטיחות במכרות בהם עבדו. מאבקים לזכויות עובדים, להקמת איגודים מקצועיים, ולהשתתפות במשחק הפוליטי חילצו בכוח מידי האליטות באירופה את מה שהללו מאז ומתמיד סירבו להעניק ברצון – דמוקרטיה ורשת ביטחון סוציאלית, ובכלל זה הסדרי בטיחות במכרות ופיצויים בגין תאונות העבודה המרובות שאכן אפיינו את הענף.

מקור וקרדיט : רישומי פחם: אנרגיה ומודרניות עות'מאנית ובריטית – הסדנה להיסטוריה חברתית …

The Forgotten Workers, Ryan Mutter  art

בריטניה הייתה המדינה הראשונה בעולם שהשתמשה בפחם בקנה מידה גדול למטרות תעשייתיות ועד סוף המאה ה – 19 הייתה המדינה המובילה בעולם בכרייתו. איכותו הייתה טובה ועתודות הפחם היו גדולות.

בריטניה התברכה במכרות עשירים של פחם וברזל – חומרי גלם שחשיבותם הייתה רבה בראשית התפתחותו של ענף התעשייה. על כן התפתחה תעשייה ענפה בערים הסמוכות למכרות אלה.

מכרות הפחם ועיירות הפחם באנגליה לאחר מלחמת העולם הראשונה

לאחר שגשוג קצר ימים שהתרחש לאחר תום המלחמה החל השפל הגדול שהורגש ברחבי העולם. האזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר היו צפון אנגליה וויילס, שם האמיר שיעור האבטלה עד לכ-70%. השביתה הכללית בבריטניה פרצה ב-1926 בתמיכת הכורים (שרמת השכר שלהם ירדה מאוד), אולם השביתה לא עזרה והשביתה נחשבת כגורם שהתחיל את התדרדרותה האיטית של תעשיית הפחם הבריטית. ב-1936 200 מובטלים צעדו מג'ארואו ללונדון על מנת להראות את מצבם החמור של עובדי התעשייה העניים, אולם צעדת ג'ארואו (שנודעה גם בשם "מסע הצלב של ג'ארואו") השפיעה במידה מעט ורק לקראת מלחמת העולם השנייה חל שיפור מסוים בתעשייה. ספרו של ג'ורג' אורוול, הדרך לרציף ויגן, נותן סקירה קצרה על הקשיים של אותה תקופה.

Adderley_Green_Colliery

המורשת של יורקשיר

למי שלא יודע, המורשת של יורקשיר ובמיוחד הערים הגדולות, נעוצה עמוק במכרות הפחם והפלדה ובטווית בד. לצד החקלאות והמוני הכבשים, חיו דורות של אנשים עמוק במכרה בתנאים משתנים בהתאם לתקופה. במאות הרחוקות יותר, משפחות שלמות עבדו במכרה, הורים, ילדים, נשים וטף, כל אחד ותפקידו, שעות ארוכות, לרב בחושך גמור. היום היחיד בו היו רואים אור שמש- סאנדיי, הלא הוא יום ראשון.

כריית הפחם השפיעה על ההיסטוריה האנושית במאה השנים האחרונות לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה חברתית, הכורים באנגליה, בעיקר באזורי וויילש הפכו להיות מעמד מורמר של עובדים שנלחמו נגד הממשלה ויצרו אי שקט חברתי לאורך השנים.

שביתת הכורים הגדולה בבריטניה

שביתת הכורים הגדולה בבריטניה (1985-1984) הייתה שביתה של עובדי מכרות הפחם בבריטניה אשר נמשכה כמעט שנה שלמה. השביתה נחשבת כאירוע מכונן בתולדות יחסי העבודה בבריטניה והייתה לה השפעה חברתית נרחבת באזורים בהם הייתה תעשיית מכרות מפותחת. יש הרואים בשביתה את האירוע החשוב ביותר ביחסי העבודה בבריטניה מאז השביתה הכללית של 1926. חלק גדול מהציבור הבריטי אף ראה את השביתה כמאבק מכריע בין שני כוחות פוליטיים וחברתיים מרכזיים בבריטניה. מצד אחד ממשלתה השמרנית של מרגרט תאצ'ר אשר דגלה באופן מוצהר בכלכלת שוק ומצד שני, מעמד הפועלים, מונהג על ידי האיגודים המקצועיים, שניסה לשמר את ההישגים אשר השיג במשך כמה עשרות שנים. השביתה הסתימה בכניעת הכורים ושובם לעבודה ללא שום הישג וסימנה בכך ירידה חדה במעמדם של האיגודים המקצועיים בבריטניה והמשך הרפורמות המבניות של ממשלת תאצ'ר.

British Miners' Strike1984 wifesהקרב המר והידוע ביותר בקריירה של תאצ'ר היה דווקא בבית, נגד האיגודים המקצועיים בבריטניה, שהבולט שבהם היה האיגוד הלאומי של כורי הפחם. הכורים שבתו במשך שנה, באחת השביתות הידועות והמתועדות ביותר בהיסטוריה – שסוקרה לא רק על ידי עיתונאים וכלכלנים אלא תוארה גם בסרטים ידועים כמו "בילי אליוט" ו"התזמורת". שבירת השביתה, לעיתים באמצעים ברוטליים, חרתה צלקות עמוקות בלב אתוס מעמד הפועלים של האומה הבריטית, ונזקף לגנותה של תאצ'ר במשך דורות.

Thirty years after the miners' strike: Evocative images

national hill a coal miners townבצילום : אחד מכורי הפחם , שובתי 1983 ,השביתה נמשכה שנה שלמה

רקע היסטורי

שביתת הכורים בבריטניה (1985-1984) – ויקיפדיה

 תיאור החיים של עיירות הכורים מתוך ספרו של ד.ה. לורנס , בנים ואוהבים

"לפני כשישים שנים אירע שינוי פתאומי. המכרות הגדולים ואנשי הממון השתלטו על המכרות הקטנים. שדה הפחם והברזל הגדול של נוטינגהמשייר ושל דרבישייר התגלה. חברת ״קרסטון, ווייט ושות׳״ הופיעה. תוך התרגשות כללית חנך הלורד פלמרסטון רשמית את המכרה הראשון של החברה בספיני פארק, בשולי יער שרווד.

״דרך הגיהנום״, שבמרוצת השנים נודע שמה לשימצה, עלתה לבסוף באש וכמות גדולה של זוהמה סולקה.

״קרסטון, ווייט ושות׳״ גילו שהמזל האיר להם פנים, וכך, במורד עמקי הנחלים, מִסֶלבִּי ונָטוֹל, נכרו מכרות חדשים ועד מהרה היו שם שישה מכרות פעילים. מסילת רכבת נמתחה מנטול, שניצבה גבוה על אבן החול, בין היערות, וחלפה על פני חורבות המנזר הקרתוזיאני והלאה מעבר לבאר של רובין הוד ומשם למטה לספִּינִי פַּארק ולמִינטוֹן, שהיה המכרה הגדול בלב שדות התירס. ממִינטוֹן נמשכה המסילה לאורך החוות שבשיפולי העמק, עד לבָּנקֶר׳ז הִיל, ושם היא התפצלה, ונמשכה צפונה לבֶּגָרלִי ולסֶלְבִּי המשקיפה לעבר קרִיץ׳ והגבעות של דרבישייר. שישה מכרות, דמויי כפתורים שחורים, היו משובצים בחבל הארץ הזה, כאילו היו מחוברים ביניהם בשרשרת עדינה, היא מסילת הרכבת.

כדי לשכן את גדודי הכורים, בנו ״קרסטון, ווייט ושות׳״ את ה״מרובעים״, קוביות מגורים גדולות על צלע הגבעה של בסטווד. לאחר מכן הם הקימו את ״התחתית״ לאורך אפיק הנחל, באזור ״דרך הגיהנום״.

״התחתית״ היתה מורכבת משישה גושי בתים של כורים, בשתי שורות של שלושה, כמו הנקודות על אבן דומינו, ובכל גוש היו 12בתים. שורה כפולה זו של בתי מגורים שכנה במורד המדרון התלול למדי שהשתפל מבסטווד, ומי שהביט מחלונות עליות הגג יכול היה לראות את העמק העולה בהדרגה לכיוון סֶלבִּי.

A miner and his family, Rhondda Valley, South Wales

הבתים עצמם היו גדולים ומהוגנים מאוד. ניתן היה להתהלך מסביב ולראות גינות קטנות, פונות לחזית, ובהן צמחי אוזן־הדוב ובּקעצוּר בצילו של הבניין התחתון, ציפורנים וגם ציפורנים ורודות בגינות שטופות השמש של הבניין העליון. היו שם חלונות מטופחים ומרפסות קטנות, גדרות פרטיות קטנות וחלונות בעליות הגג… אבל כל זה היה מן החוץ. זה היה המראה שנשקף לעבר חדרי ההסבה הריקים מאדם של נשות הכורים. חדר המגורים האמיתי, המטבח, היה בירכתי הבית, כשהוא צופה פנימה אל בין גושי הבניינים, אל הגינה האחורית העלובה ולעבר בורות האפר  ובין שני הטורים, בין השורות הארוכות של בורות האפר, השתרעה לה הסמטה שבה הילדים שיחקו, הנשים פיטפטו והגברים עישנו. כך שתנאי החיים האמיתיים ב״תחתית״, שהיתה בנויה באופן מוצלח כל־כך ונראתה נאה כל־כך, היו דוחים למדי, מפני שהאנשים נאלצו להתגורר במטבחיהם, והמטבחים פנו לעבר הסמטה המבחילה הזו של בורות אפר."

מקור וקרדיט : בנים ואוהבים – עברית

בעיות חברתיות הנוגעות לכורים באנגליה ובארה"ב נובע מכך שאין צורך בהון אנושי גבוהה או בהון חברתי גבוה לשם ביצוע הכרייה עצמה. לעיתים ההשפעות הסביבתיות של המכרה, גורמות לפגיעה בקרקעות סביב המכרה, דבר שפוגע בחקלאות, והדבר מייצר זרם של חקלאים או דייגים לשעבר שאיבדו את מקור פרנסתם ומוכנים לעבוד בשכר רעב.

 מה יפית עמק נוי

emek noy book

הסרט, המבוסס על רומאן מאת ריצ'רד לווליין, מבוסס על זכרונות ילדותו של המחבר ומגולל את סיפורה של משפחת מורגן, משפחה קשת-יום החיה בכפר בעמק בדרום ויילס, שכלכלתו מבוססת על מכרות פחם, במפנה המאה העשרים. הסרט נוגע בנושאים כמסורת עממית ונוף ירוק הנדחקים בשל הקידמה, פער דורות, תנאי החיים והעבודה הקשים והמסוכנים, שביתות והתאגדות עובדים, פער מעמדות, התעללות בילדים, התמודדות עם רכילות בקהילה קטנה ושמרנית ועוד. עם זאת, הצגת הדברים היא ברוח נוסטלגית והוא מלווה בשירי עבודה וולשיים מקוריים.

 מה יפית עמק נוי – ויקיפדיה

how green was my valleyadd how green was my valley 2

How Green Was My Valley (1941) – Full Film – YouTube

 הסרט המלא –  קישור ישיר, מומלץ

 

הנה כמה דוגמיות של צילומים מתוך התערוכה המרתקת.

six bells 1990

 

Glamorgan, Rhondda Valleys, Tylorstown General View, Numbers 6 and 7 Pits

 

Coalfaces3-c

 

coal miners 1939

קישור לתערוכת הצילומים

coal miners  union meeting 1960

 

Durham Coal Miners English-Mines

MINING COAL COMMUNITY 1952

glamorgan, glamorgan, rhondda valleys 1930A young Welsh miner sitting in a mine, feeding a pit ponyסוסי הפוני הייחודים בהם השתמשו בוויילש להובלת הפחם בתוך המכרות

welsh 2

Coal miners. Wales, Great Britain, 1957. Miners at the Cwm colliery

Welsh coal miners, 1947elliot

 

 

Senghenyddmadely coal town wales 1Rhondda-1  Brynrheddyn, Treherbert

 miner eating breakfast in the kitchen after the night shift.בתמונה למעלה: כורה פחם בריטי סועד ארוחת בוקר לאחר משמרת לילה במכרות הפחם , דרבשייר , 1957

אנדרטה היסטורית לכורים המסורים של וויילש

Coal Miners – Bargoed, Caerphilly Borough, Wales.

 GE

ראה גם :

The Coal Mining History Resource Centre

derbyshair cool

קרוניות הפחם במחוז דרבישייר , אנגליה , מתקופת המכרות בשנים 1936-1984

High Street, Clay Cross, Derbyshire.

 

ציפור השיר במכרות הפחם באנגליה

ציפור הקנרית שלוקח כורה הפחם הבריטי בירידה למכרה , 1936 .

minees canary 2

כאשר יש חשש להתפרצות גז מתאן במכרה , ציפור הקנרית תהיה הראשונה להיפגע ולהתריע כמה דקות לפני בני האדם .

A coal miner with the last canary to be used down underground.

 

Caged canaries (birds) that miners would carry down into the mine tunnels with them. If dangerous gases such as methane or carbon monoxide leaked into the mine, the gases would kill the canary before killing the miners, thus providing a warning to exit the tunnels immediately.

What Does It Mean to be a "Canary in a Coal Mine"?

 

The Rhondda Valley is in South Wales. It is no longer an important coal-mining site.

 

a glimpse 1960

מקור וקרדיט : Patrick Ward's photographs captures 1960s coal mining …

The Rhondda Valley

 welsh coal minerswelsh miners start 2

WALES. 1965. Welsh Miners. – Magnum Photos

minor town

Rhondda-Valley-children-in-street-13-copyWALESWomen during the miners strike, Fitzwilliam West YorkshireWomen hauling coal 1915מלחמת העולם הראשונה , 1915 , נשים החלו להשתלב בפעולות סיוע לכרייה במכרות

ביקור במכרה הפחם בחבל סאר (Saarland) שבגבול גרמניה-צרפת.

 

עוני ואלימות : עיירות כורי הפחם בארה"ב

Coal miners in Hazleton PA, USA, 1905

 במכרות הפחם בארה"ב ניתן היה להעסיק  גם ילדים בתפקידי עזר לכרייה כמו דאגה לתאורה וכדומה. רק בשנת 1919 נחקק החוק האמריקאי בקונגרס שאסר על עבודת ילדים מתחת לגיל 16

Child Labor at the coal mine.  us 1909

 

 

Changing shifts at the mine portal in the afternoon, Floyd County, Kentucky, 1946

מרבית מכרות הפחם בארה"ב היו בפנסילבניה וגם במערב וירג'יניה . מדובר על אזור גיאוגרפי אשר בעבר היה עני למדי , אך מאז 1970 התנאים הכלכליים באזור השתפרו מעט .

אזורי הפחם העיקריים כיום בארה"ב הם חבל דרום-מזרח בהרי האפלצ'ים, בחבל התיכון שבאגן המרכזי ובמישורים הגדולים ובחבל המערב בהרי הרוקי ובאגנים הבין-הרריים.

 

תנאי החיים של הכורים בארה"ב היו עלובים למדי . בתמונה  למטה משנת 1937 , משפחת כורים בפנסלווניה במבנה מגורים שהוקם ע"י חברות הכרייה kitchen 1937 us

בתו של כורה הפחם

הסרט, “בתו של כורה הפחם”, מספר את סיפורה של משפחה בארה"ב החיה בתנאי עוני קשים, המתגוררת במקום שכוח, בקרבת מכרות פחם, ומתפרנסת מכריית פחם.

לורטה היא אחת משמונת ילדיו של כורה הפחם, היא בת ארבע עשרה ומאוהבת באיש, ורוצה להתחתן איתו. המשפחה אינה מקבלת באהדה רבה את הרעיון, אך מסכימה לו, בלית ברירה, ובהקלה מסויימת, מאחר ולאבי המשפחה יהיה מעתה ואילך פה אחד פחות להאכיל.

לפני שהזוג, עוזב את ביתו של כורה הפחם, כדי לפתוח בחיים חדשים, בעומדם ליד דלת הכניסה, מנופפים לשלום לכולם ומחייכים, כאשר באויר נשאות ברכות האחים הנשארים בבית ואיחוליהם, אומר כורה הפחם, אביה של לורטה, לחתן המיועד, “בקשה אחת יש לי אליך, אל תכה אותה”.

add CoalminersDaughteradd 2 coal miner daughter

miner family us 1933

 

us mining  family aplachian

miners worh  wellash

מכרות הפחם ברוסיה

כורה פחם ברוסיה , 2013

russian coal miner

לסיום המסע בזמן , מבט אל העתיד

למרבה הצער – הפחם הוא דלק העתיד – גלובל

החברה הלאומית לאספקת פחם בע"מ | לאן נעלמו כורי הפחם?

 

קישור לתערוכת הצילומים

moment in time coal  combined

7
· · · ·

תגובות

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *